Zonneboiler nodig? Vergelijk en bespaar!

Aantal zonneboilers stijgt sterk in België

Tijdens batibouw 2013 (met als centraal thema energiebesparing) heeft Belsolar (de beroepsvereniging voor thermische zonne-energie en zonneboilers) bekend gemaakt dat het aantal zonneboilers sterk aan het stijgen is in België.

In 2012 is de verkoop van zonneboilers maar liefst met 35% gestegen tov. de voorbije jaren. Hierbij zijn volgende factoren van belang:

1. Gestegen premies voor de installatie van een zonneboiler
In 2013 is de premie voor een zonneboiler gevoelig gestegen naar 550€/m² met dank aan de inspanningen van de Vlaamse overheid.

De terugverdientijd is daardoor ook met de wijzigingen aan de zonneboiler 2013 premie nog steeds beperkte tot maximaal 8-9 jaar.

2. Stijgende energiekosten
De stijgende energiekosten doen meer consumenten beseffen dat ze met een zonneboiler de kosten van de naverwarming van water tot 60% kunnen laten dalen. Hierbij kan het warm water niet alleen voor de badkamer dienen, maar ook voor de keuken.

3. Afbouw premies voor zonnepanelen
Het afgelopen jaar is de ondersteuning voor het plaatsen van zonnepanelen fors afgebouwd door de overheid. Hierdoor gaan consumenten ook wat verder kijken dat het leggen van zonnepanelen puur uit financieel oogpunt.

Per vierkante meter zonnecollector haalt een zonneboiler op een Belgisch dak gemiddeld 500 kWh nuttige zonnewarmte uit de zon. Dit is trouwens 4 keer meer dan een zonnepaneel van nuttige zonnewarmte per m² kan opwekken.

Naast de premie voor zonneboilers zijn er in 2013 ook nog steeds premies voor muurisolatie (bvb. spouwmuur na-isolatie) en vooral de premies voor warmtepompen zijn nu gevoelig verhoogd.

In België liggen er in totaal ongeveer 400.000m² aan zonnecollectoren op de Belgische daken. Dit zal in de volgende jaren zeker nog groeien door de blijvende ondersteuning van de sector door de verschillende overheden. Vraag dus zeker eens een persoonlijke offerte voor een zonneboiler aan. Zo kan je alles eens bekijken voor jou eigen situatie.

Related Posts

About The Author

Add Comment