Zonneboiler nodig? Vergelijk en bespaar!

Actieplan groene warmte goedgekeurd – premie 2012

Update 2/3/2012:
De Vlaamse overheid heeft vandaag beslist de subsidie van 200 naar 550€ per vierkante meter te gaan verhogen. De moment dus om een offerte aan te vragen en zelf eens te kijken hoe snel een zonneboiler kan terug verdiend worden.

De Vlaamse overheid heeft het actieplan “Groene warmte” goedgekeurd waarmee investeringen in de productie van groene warmte gaan worden ondersteund (naast de reeds bestaande ondersteuning voor zonnepanelen).

Hierbij gaat het zowel om de warmte-opwekking via de verbranding van biomassa en biogas, als om de warmteproductie op basis van zonne-energie (zonneboilers) en de benutting van warmte uit de ondergrond/omgeving (warmtepompen).

Dit actieplan komt er doordat er volgens een Europese richtlijn tegen 2020 13 procent van de energiebehoefte van België op een duurzame manier moet aangemaakt worden en daarbij kunnen zonneboilers een belangrijke stap in de goede richting betekenen. Momenteel wordt in Vlaanderen amper 2,4 procent van de warmtevraag gedekt door groene warmte, wat neerkomt op iets meer dan 1 procent van de totale energiebehoefte.

De volgende 3 jaar (2012,2013 en 2014) zal er elk jaar 4 miljoen euro vanuit de begroting worden vrijgemaakt voor ondersteuning. Dit in tegenstelling tot de groennestroomcertificaten voor de zonnepanelen, die door de niet-bezitters worden betaald.
Zonneboiler offerte aanvragen

Concrete ondersteuning zonneboilers

  • – Premie voor plaatsing zonneboiler vanaf 2012 200€/m² 550€/m² met een max. van 1500€ 4125€ voor gezinnen en 3750€ voor bedrijven
  • – Gezinnen kunnen ook rekenen op de 40% belastingsvermindering van de investering. Voor bedrijven zal de ecologiepremie opgetrokken worden van 20% (grote ondernemingen) tot 40% (KMO’s) voor zij die investeren in groene warmtetechnologiën.

Het gaat hier dus wel enkel over nieuwe installaties en er zijn voor als nog geen premies voor bestaande zonneboiler-bezitters.

Praktijk berekening premie – kostprijs

Gemiddelde kostprijs zonneboiler-installatie komt op 4500€ (inclusief 6% BTW) voor een opp. van ongeveer 4m².
– nieuwe installatiepremie van 4*200€ = 800€
– 40% belastingsvermindering = 1800€
– Gemeentelijke premie van 250€
– Eandis premie van 75€/m² (al vermoed ik dat deze nu gaat wegvallen)
Totale netto kostprijs = 1650€

Related Posts

About The Author

Add Comment