Zonneboiler nodig? Vergelijk en bespaar!

CD&V waarschuwt voor over-subsidiëring zonneboilers

Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V) waarschuwt deze week voor de huidige over-subsidiëring van de zonneboilers.

Na het hele verhaal met de (té) hoge premies voor de plaatsing van zonnepanelen (met nadelinge effecten voor iedereen, die geen zonnepanelen liet leggen) is er nu aandacht voor de zonneboilers premies.

De nieuwe Vlaamse premies voor Zonneboilers zorgen voor een premie van 550€/m² bij de installatie van een zonneboiler (als de woning voor 1 januari 2006 aangesloten werd op het net).

Robrecht Bothuyne vraagt zich nu af of dit nog wel een zinvolle premie is. Een praktische uitwerking van een gemiddelde offerte voor een zonneboiler:

Kostprijs zonneboiler met 7m² collectoren (inclusief 6% btw en plaatsing): 4770€
Vlaamse premie zonneboilers: 7*550€ = 3850€
Eventuele gemeentelijke premie: 250€

Netto kostprijs: 670€

Jaarlijks bespaar je al snel 200-250€ dankzij een zonneboiler. Hierdoor heb je dus een terugverdientijd van amper 2-3 jaar.

 

In dit kader van ultrakorte terugverdientijden, waarschuwt Robrecht Bothuyne voor de extra kost voor alle burgers. De premies worden namelijk voor de distributie-leveranciers op tafel gelegd.

Eandis zal zo dit dit jaar reeds 2.5miljoen € aan premies moeten uitbetalen (voor 859 aangevraagde zonneboiler premies) tov. 1.6miljoen € vorig jaar (voor 2885 aangevraagde premies).

Tussen de lijnen lees je dus, dat je beter nu nog een offerte kan aanvragen, voordat de premies naar beneden worden gecorrigeerd…

Related Posts

About The Author

Add Comment