Zonneboiler nodig? Vergelijk en bespaar!

Invoerheffing op Chinese zonnepanelen

De afgelopen week is er een handelsoorlog aan het aankomen tussen Europa en China omtrent de import van (spotgoedkope) Chinese zonnepanelen.

Door de enorme overproductie in China van zonnepanelen (150-230% van de wereldvraag) is de prijs van Chinese zonnepanelen de afgelopen 10 jaar met bijna 80% gezakt.

Deze dumping is natuurlijk goed nieuws voor de consumenten, maar slecht nieuws voor Europese fabrikanten (zoal de ondertussen failliete Photovoltech en de problemen bij staalfabrikant Bekaert). Natuurlijk zullen ook installateurs van zonnepanelen deze invoerheffing niet graag zien, omdat dit voor hen spotgoedkope installaties (met hogere eigen marges) betekenen.

Europa heeft nu beslist een tijdelijke invoerheffing te gaan heffen op Chinese zonnepanelen van 11.8%. Als de Chinese dumpingpraktijken blijven doorgaan kan deze heffing echter doorstijgen naar 47.6%. Dit heeft een handelsoorlog gestart, waarbij China nu dreigt met importheffingen op Europese luxewagens.

Zonnepanelensector in cijfers

Enkele cijfers van de zonnepanelensector:

  • – 69% is made in China momenteel. Amper 14% van de panelen worden nog in Europa geproduceerd.
  • – Bijna 70% van alle zonnepanelen werden echter in Europa geïnstalleerd met amper 8% in China zelf.
  • – In 5 jaar tijd is het geïnstalleerde zonnepanelen gestegen van 9.521MW in 2007 tot 102.156MW in 2012.
  • – De (overdreven) Vlaamse steun voor geïnstalleerde zonnepanelen is van 450€ (per geproduceerde 1000 kilowattuur) in 2009 naar het huidige 23€ (per geproduceerde 1000 kilowattuur) verlaagd.

zonnepanelen
foto credits

Related Posts

About The Author

Add Comment