Het voorzien van een zonneboiler in jouw woning zorgt er voor dat je altijd kan rekenen op een reeks van aantrekkelijke voordelen. Niet alleen wordt er op deze wijze namelijk voor gezorgd dat je kan genieten van een efficiënte en bovendien milieuvriendelijke oplossing op vlak van warm water, daarnaast is het ook nog eens zo dat de aanwezigheid van een zonneboiler ook nog eens een behoorlijke verlaging van de energiekosten met zich mee kan brengen. Dit alles zorgt er voor dat steeds meer gezinnen er voor kiezen om een zonneboiler te voorzien bij hun woning. Ben jij dat eveneens van plan? Dan raden we je wel sterk aan om rekening te houden met de hieronder aangegeven zonneboiler aandachtspunten!

1.) Behoort een zonneboiler bij jouw huis wel tot de mogelijkheden?

Het eerste aandachtspunt met betrekking tot de levering en plaatsing van een zonneboiler bij jouw woning heeft betrekking tot het feit of deze nu wel of niet kan worden voorzien. Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die er zomaar vanuit gaan dat het voorzien van een zonneboiler bij hun huis geen enkel probleem is. Sta ons echter toe om te zeggen dat het wel degelijk zo is dat een zonneboiler niet bij alle woningen kan worden geplaatst. Hoe komt dat? Zeer eenvoudig. Er dient namelijk onder meer rekening mee te worden gehouden dat de dakconstructie voldoende stevig moet zijn voor wat het huisvesten van de zonnecollectoren betreft. Is dat niet het geval? Dan is een zonneboiler natuurlijk geen optie meer.

2.) Wees er zeker van dat je kiest voor de juiste zonneboiler!

Vooraleer over te gaan tot het aankopen van een bepaalde zonneboiler is het altijd interessant om even met een specialist rond de tafel te zitten. Dit omwille van verschillende redenen. Niet alleen kan deze expert jou namelijk met zekerheid zeggen of een zonneboiler bij jouw huis mogelijk is of niet, daarnaast kan hij jou ook helpen om het juiste exemplaar uit te kiezen. Heb je bijvoorbeeld voldoende aan een gewone zonneboiler of leent de beschikbare ruimte op het dak van je woning zich beter voor de plaatsing van een compacte zonneboiler met voorraadvat? Het zijn stuk voor stuk interessante vragen waar een expert altijd een passend antwoord op kan geven. Dit is bovendien slechts het puntje van de ijsberg.

 

Eén van de belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot het aankopen van een zonneboiler is dan ook terug te vinden in het vereiste installatie. Over hoeveel capaciteit moet het voorraadvat bijvoorbeeld beschikken en hoeveel zonnecollectoren zijn er vereist om op je dak te installeren? Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal leden waaruit het gezin bestaat. Van hoe meer gezinsleden er sprake is, des te omvangrijker het systeem uiteraard moet zijn om aan de noden van iedereen te kunnen voldoen.

3.) Hou altijd rekening met de aanwezigheid van een naverwarmer

Ook al beschik je over een zonneboiler installatie welke volledig is afgestemd op je persoonlijke situatie, zelfs dan moet er nog altijd rekening worden gehouden met de aanwezigheid van een zogenaamde naverwarmer. Dit is iets waar veel mensen die geïnteresseerd zijn in het aankopen en laten plaatsen van een zonneboiler even van schrikken. Het feit dat er een naverwarmer is vereist betekent waarschijnlijk dat er extra kosten gemaakt dienen te worden? Niet echt. In de praktijk is het namelijk zo dat doorgaans altijd de bestaande CV-ketel wordt ingezet als naverwarmer. Deze is echter vereist om het risico op onvoldoende warmte op bewolkte dagen in bijvoorbeeld de winter in te perken.

4.) Zonneboiler onderhoud garandeert je de langste levensduur

Een zonneboiler die op vandaag wordt aangekocht kent een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 jaar. Om er zeker van te zijn dat je kan rekenen op een zo optimaal mogelijke levensduur is het altijd een vereiste om tijdig het nodige onderhoud uit te laten voeren. Ondanks het feit dat dit onderhoud niet is vereist wordt het echt wel sterk aangeraden. Tijdens het onderhoud van je zonneboiler wordt er onder meer aandacht besteed aan de anode en de systeemdruk. Bovendien is het mogelijk dat er in het zogenaamde opslag- of voorraadvat sprake is van kalkaanslag. Deze dient te worden verwijderd om een optimale werking van je zonneboiler te kunnen garanderen. Daarnaast wordt er tevens gecontroleerd of de pomp nog goed functioneert en of er nergens sprake is van lekken.

5.) Vergeet niet om subsidies aan te vragen voor je zonneboiler!

Investeren in een zonneboiler zorgt er voor dat je op middellange tot lange termijn kan rekenen op een zeer aanzienlijk financieel voordeel. Dit neemt echter niet weg dat een investering in een zonneboiler een behoorlijk bedrag vereist. Het spreekt dan ook voor zich dat deze niet zomaar door iedereen kan worden betaald. Wat dit betreft kan het interessant zijn om te weten dat je eigenlijk meteen na de plaatsing van een zonneboiler (en na ontvangst van de factuur) kan overgaan tot het aanvragen van één of meerdere premies of subsidies. Op deze manier kan je meteen een bepaald stukje van je investering terugkrijgen waardoor het aankopen en laten plaatsen van een zonneboiler op financieel vlak een flink stuk toegankelijker wordt, ook voor mensen die slechts over een beperkt budget beschikken.