Zonneboiler nodig? Vergelijk en bespaar!

zonneboiler in berekening E-peil/EPB 2018

Wanneer je in Vlaanderen bouwt dien je rekening te houden met het Energie-peil (E-peil) van je nieuwe woning. Dit wordt via een zogenaamde EPB score bekeken (‘Energieprestatie en Binnenklimaat’).

De Energieprestatie wordt berekend via het bekijken van thermische isolatie, de ventilatie en de energieprestatie van de woning en geeft daarmee een goede inschatting van hoe zuinig de woning is.

In 2015 plaatsten we reeds een overzicht met de impact van de groene investeringen op het E-peil:

Zoals je toen reeds kon zien waren zonneboilers en warmtepompen toen niet de meest gunstige oplossing om tot een lager Epeil te komen met je woning. Dit gaat de Vlaamse regering nu veranderen.

EPB / Energiepeil veranderingen in 2018?


Bij nieuwe bouwaanvragen moet de woning in 2017 nog een E-peil van maximaal 50 halen. Vanaf 2018 zal het maximaal E40 mogen zijn, en in 2020 gaat dit zelfs naar E35.

Vanaf 2021 moeten alle nieuwewoningen dan voldoen aan de BEN-vereisten (‘bijna energie-neutraal’), wat neerkomt op een E-peil dat niet boven 30 uitkomt.

Vanaf 1 januari 2018 komt er een nieuwe versie van de EPB-software, waarbij zonneboilers en warmtepompen hoger gaan meetellen in de berekening. Tegelijkertijd werkt minister Tommelein volop aan een globale herziening van de EPB-regelgeving.

Ga je dus bouwen of grondig renoveren in 2018, dan bekijk je best even wat dit zal meebrengen naar nieuwe vereisten!

Related Posts

About The Author

Add Comment