Zonneboiler nodig? Vergelijk en bespaar!

zonneboiler en zonnepanelen bij stroomuitval

Momenteel is er in de media een waar opbod met onheilspellende berichten over mogelijke stroomuitvallen en zelfs de mogelijkheid op een volledige blackout van ons stroomnet deze winter.

Dit door o.a. de problemen in de kerncentrale van Doel (de ontdekte scheurtjes in Doel3) en Tihange.

Wat betekent dit nu in praktijk voor de bezitters van zonnepanelen en zonneboilers?

Zonnepanelen bij een stroomuitval

Je zonnepanelen zijn met het stroomnet gekoppeld, daar je anders geen (winstgevende) groenestroom-certificaten kan verdienen. Dit is echter bij een stroomuitval direct het probleem.

Bij een wegvallen van de spanning op het stroomnet wordt ook de stroomomvormer van je zonnepaneel-installatie automatisch uitgeschakeld. Op die manier is er geen gevaar bij eventuele werken aan het stroomnet, waarbij alle zonnepanelen toch nog spanning zouden leveren op het stroomnet.

De echte technici spreken over het opzetten van een alleenstaand eilandsysteem, waarbij met een relais jou eigen stroomnet bij een stroomuitval van het stroomnet wordt losgekoppeld en de stroomomvormer met een batterij/stroomgroep gaat aansturen. Dit dient echter eerst volledig gekeurd worden, voor een dergelijk systeem mag worden opgezet en heeft toch wel enkele gevaren voor je elektrische apparaten.

Het is zelfs zo dat Eandis via het uitsturen van een stoorfrequentie alle omvormers kan uitschakelen in een straat, wanneer er werken zijn aan het stroomnet.

Zonneboilers bij een stroomuitval

Natuurlijk zal het pompsysteem om water doorheen je collector te pompen uitvallen bij een stroomuitval en ook de naverwarmer gaat zijn werk niet meer kunnen doen.

Een zogenaamd terugloopsysteem in je zonneboiler gaat er dan voor zorgen dat bij een stroomuitval de collector automatisch zal leeglopen richting het buffervat. Dit is om te voorkomen dat je collector als een drukvat gaat beginnen werken. Ook bij een te lage temperatuur (temp. lager buiter dan in de zonneboiler) zal een terugloopsysteem ingrijpen om bevriezing te voorkomen.

Natuurlijk heb je het voordeel dat je nog (beperkt) kan blijven genieten van warm water, dat in het buffervat opgeslagen zit.

Je ziet dat de huidige technologie van zonnepanelen en zonnecollectors ook geen bescherming bieden tegen een volledige blackout van het stroomnetwerk.

Related Posts

About The Author

Add Comment