Er wordt tegenwoordig door iedereen wel gesteld dat het bijzonder interessant is om in huis over een zonneboiler te beschikken. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat dit gunstig is voor het milieu, daarnaast kan het op jaarbasis ook heel wat schelen in je portemonnee. Vooraleer over te gaan tot het aankopen van een zonneboiler is het echter zo dat er rekening moet worden gehouden met een aantal verschillende factoren. Om er zeker van te zijn dat jij met jouw zonneboiler niet de mist in gaat hebben we er alvast voor gekozen om de belangrijkste zonneboiler tips voor jou even uitgebreid op een rijtje te zetten.

Tip 1: Welke zonneboiler heb je nodig in je huis?

In eerste instantie zal je natuurlijk moeten uitmaken welk type van zonneboiler je wenst aan te kopen voor in jouw woning. Bij het bepalen van het type zonneboiler moet er natuurlijk vooral rekening worden gehouden met het aantal personen waar het huishouden uit bestaat. Is er sprake van 1 of 2 personen? Dan kan het bijvoorbeeld voldoende zijn om gebruik te maken van 1 collector met een boiler van 100 liter. Is er echter sprake van een groot gezin bestaande uit 5 of 6 personen? Dan zijn er al 2 collectoren vereist evenals een boiler met een opslagcapaciteit van ongeveer 250 liter. Het spreekt voor zich dat het type zonneboiler evenals de hoeveelheid aan zonnecollectoren verantwoordelijk zijn voor het uiteindelijke prijskaartje.

Tip 2: Een zonneboiler installatie bestaat uit meerdere onderdelen

Veel mensen die nog niet veel onderzoek hebben gedaan naar de exacte inhoud van een zonneboiler installatie vermoeden dat deze eigenlijk uitsluitend bestaat uit de boiler op zich. Dat is echter helemaal niet juist. Sterker nog, een zonneboiler installatie is in de praktijk een vrij uitgebreid systeem welke dan ook is opgebouwd uit meerdere onderdelen die zich ook nog eens op verschillende plaatsen in huis kunnen bevinden. In ieder geval bestaat een zonneboiler installatie in de praktijk steeds uit de volgende onderdelen:

 

  1. De zonneboiler (het voorraadvat) op zich;
  2. De zonnecollectoren op het dak;
  3. De naverwarmer voor op koude(re) dagen;

 

In het bijzonder dit derde onderdeel, namelijk de naverwarmer doet bij veel mensen de nodige vragen opdoemen. Vereist deze namelijk een extra investering? Gelukkig niet. In de praktijk is het namelijk zo dat de naverwarmer doorgaans gewoon de bestaande CV-ketel is. Deze is echter vereist omdat er op bewolkte dagen tijdens de winter onvoldoende warmte voor handen kan zijn om al het vereiste water te kunnen opwarmen.

Tip 3: Er bestaan verschillende soorten zonneboilers

In het merendeel van de gevallen wordt er door mensen gedacht dat er slechts één type van zonneboiler bestaat. In de praktijk is dat echter niet juist. We maken dan ook bijvoorbeeld een onderscheid tussen een standaard zonneboiler, een compacte zonneboiler, een CV zonneboiler en een zonneboilercombi. Het loont altijd de moeite om even de verschillende voordelen van de diverse zonneboilers tegenover elkaar af te wegen. Beschik je slechts over een beperkte, beschikbare oppervlakte op je dak? In dat geval kan het mogelijks behoorlijk wat interessanter zijn om een compacte zonneboiler te verkiezen boven een gewoon exemplaar.

Tip 4: Een zonneboiler is niet alleen geschikt voor het verwarmen van tapwater

In eerste instantie wordt een zonneboiler door het merendeel van de mensen uiteraard aangekocht voor het verwarmen van het tapwater. Het betreft hier het water welke we niet alleen gebruiken in de douche, maar ook in bijvoorbeeld de keuken. Dit gezegd zijnde is het ook zo dat de zonneboiler ook water voor andere doeleinden kan verwarmen. Denk hierbij maar eens aan het water welke zich in je zwembad bevindt of wat bovendien ook te denken van het CV water waarmee de woning wordt verwarmd? Bovendien is het ook nog eens mogelijk om een combinatie te maken tussen een zonneboiler en een ander systeem. Het bekendste voorbeeld op dit vlak is wellicht de zogenaamde warmtepomp.

Tip 5: Vergeet niet om je subsidies aan te vragen!

Wellicht één van de belangrijkste zonneboilers tips welke we je op financieel vlak kunnen geven heeft betrekking tot het aanvragen van de nodige premies en / of subsidies. Een investering doen in een zonneboiler zal altijd op middellange tot lange termijn een gunstige investering blijken te zijn. Echter kan het gebruik van een subsidie of premie er voor zorgen dat dit ook geldt voor de zeer korte termijn. Bovendien zorgen deze financiële tegemoetkomingen er ook nog eens voor dat het voor steeds meer mensen mogelijk wordt om de investering in een zonneboiler te kunnen betalen.

 

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ga jij ook investeren in de aankoop en plaatsing van een zonneboiler? Dan is dit wellicht één van de meest belangrijke zonneboiler tips om rekening mee te houden… samen met het vergelijken van offertes van verschillende bedrijven! Zo haal je pas echt het meeste financieel voordeel uit jouw zonneboiler.