Zonneboilersystemen: Soorten, werking, prijzen en voordelen

Zonneboilersystemen zijn een milieuvriendelijke en kostenefficiënte manier om te voorzien in uw warmwaterbehoefte en zelfs uw woning te verwarmen. Er zijn verschillende soorten zonneboilersystemen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke toepassingen en voordelen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende types, hun werking, gemiddelde prijzen en de voordelen die ze bieden.

1. Zonneboilersysteem voor sanitair water:

Zonneboilersysteem voor sanitair water

Dit is het meest gangbare type zonneboiler en wordt gebruikt voor het verwarmen van tapwater voor huishoudelijk gebruik, zoals douchen, baden en afwassen. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren, een voorraadvat en een warmtewisselaar. De collectoren vangen zonlicht op en verwarmen een vloeistof die door een warmtewisselaar stroomt. Deze warmtewisselaar draagt de warmte over aan het tapwater in het voorraadvat.

 • Gemiddelde prijs: €3000 – €5000
 • Voordelen: Verlaagt gasverbruik, milieuvriendelijk, geschikt voor nieuwbouw en renovatie.

2. Zonneboiler combi-systeem:

Zonneboiler combi-systeem

Een combi-systeem combineert de productie van warm tapwater met ruimteverwarming. Het systeem is uitgebreider dan een standaard zonneboiler en bevat vaak extra componenten zoals een buffervat en een naverwarmingssysteem.

 • Gemiddelde prijs: €5000 – €8000
 • Voordelen: Verlaagt gasverbruik voor zowel warm water als verwarming, milieuvriendelijk, geschikt voor goed geïsoleerde woningen.

3. Zonneboilersysteem met warmtepomp:

Zonneboilersysteem met warmtepomp

Dit systeem combineert een zonneboiler met een warmtepomp voor een nog hogere energie-efficiëntie. De warmtepomp gebruikt de door de zonnecollectoren opgewekte warmte om het tapwater en de woning te verwarmen.

 • Gemiddelde prijs: €8000 – €12000
 • Voordelen: Zeer energiezuinig, verlaagt gasverbruik aanzienlijk, geschikt voor nieuwbouw en renovatie.

4. Zonneboilersysteem voor zwembad:

Zonneboilersysteem voor zwembad

Dit systeem is speciaal ontworpen om zwembadwater te verwarmen. Het bestaat uit zonnecollectoren die het zwembadwater door een filter en warmtewisselaar pompen om het te verwarmen.

 • Gemiddelde prijs: €1500 – €3000
 • Voordelen: Verlengt het zwemseizoen, verlaagt energiekosten voor zwembadverwarming.

5. Zonneboiler en zonnepanelen:

Zonneboiler en zonnepanelen

Een combinatie van een zonneboiler en zonnepanelen is een ideale manier om zowel warm water als elektriciteit op te wekken met zonne-energie. De zonnepanelen leveren elektriciteit voor de woning, terwijl de zonneboiler zorgt voor warm tapwater.

 • Gemiddelde prijs: Afhankelijk van de grootte van beide systemen
 • Voordelen: Maximale energiebesparing, milieuvriendelijk, verhoogt de waarde van uw woning.

6. Zonneboiler en vloerverwarming:

Zonneboiler en vloerverwarming

Een zonneboiler kan ook worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Het warme water uit de zonneboiler wordt door de vloerverwarmingsbuizen geleid, waardoor de woning op een comfortabele en energiezuinige manier wordt verwarmd.

 • Gemiddelde prijs: Afhankelijk van de grootte van beide systemen
 • Voordelen: Comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling, energiezuinig, verlaagt gasverbruik.

7. Zonneboiler en CV-ketel:

Zonneboiler en CV-ketel

In bestaande woningen kan een zonneboiler worden gecombineerd met een cv-ketel. De zonneboiler voorziet in de warmwaterbehoefte, terwijl de cv-ketel bijspringt voor verwarming en extra warm water indien nodig.

 • Gemiddelde prijs: Afhankelijk van de grootte van beide systemen
 • Voordelen: Verlaagt gasverbruik, milieuvriendelijk, relatief eenvoudige installatie in bestaande woningen.

Conclusie:

Zonneboilersystemen bieden een duurzame, kostenefficiënte en veelzijdige oplossing voor warm water en verwarming. De keuze voor een specifiek systeem hangt af van uw behoeften, budget en de mogelijkheden van uw woning. Laat u goed informeren door een specialist en kies het systeem dat het beste bij uw situatie past.